STERLING ZILVER

Zilver

Zilver is in zijn zuivere vorm, ook wel fijn zilver genoemd (99,9% zuiver). Deze zuivere vorm van zilver is te zacht voor het produceren van draagbare sieraden. Voor draagbare sieraden wordt puur zilver vermengd met kleine hoeveelheden van andere metalen tot een legering (mengsel van metaaloxiden). Samen zijn deze sterker en minder buigzaam. Voor het maken van Sterling Zilver wordt hier vaak koper voor gebruikt.

Wat is Sterling Zilver

Sterling zilver is de meest bekende legering zilver. In ons YANVAN atelier op Bali wordt uitsluitend Sterling Zilver gebruikt. Sterling zilver bestaat uit ten minste 92,5% puur zilver en 7,5% andere metalen. De Sterling Silver Standard vereist dat de legering een zilver hoeveelheid heeft van een duizendsten fijnheid van 925. Dit betekent in feite hetzelfde als 92,5% puur zilver. 

Het gebruik van Sterling Zilver in combinatie met andere materialen

In een aantal van onze sieraden zijn zichtbaar koper en/of messing sierornamenten verwerkt. Het verwerken van Sterling zilver en deze materialen in één sieraad vraagt een hoge mate van vakmanschap van de zilversmid. Omdat de beide materialen een verschillend smeltpunt hebben (zilver 961º; koper 1085ºC) ontstaat tijdens het solderen de kans/het risico dat beide materialen in elkaar overvloeien waardoor er in feite een nieuwe legering ontstaat.

Omdat tijdens het volledig handmatige fabricatie proces dit nauwelijks te voorkomen is, zijn soms minuscule kleurschakeringen op de sieraden zichtbaar. Een onmiskenbaar teken van 'handcrafted jewellery!'

Dragen van koperen sieraden

De meeste mensen kunnen koperen sieraden zonder problemen dragen.  Een allergie voor koper is zeldzaam.

Het dragen van koperen sieraden kan een groenige verkleuring van de huid geven. Koper reageert namelijk met het vocht in de huid. Uiteraard verschilt dit per persoon. Op warme dagen is het effect door transpiratie sterker. De verkleuring is eenvoudig weer weg te wassen met water en zeep, en is niet schadelijk voor de huid of je sieraad

Men zegt dat de groene verkleuring erop kan duiden dat er sprake kan zijn van een tekort aan vitamine D of ijzer. Dit tekort zorgt ervoor dat het lichaam (en dus de huid) zuurder is, waardoor koper hiermee gaat reageren. Door het vitaminetekort aan te vullen en daarmee de zuurbalans te verbeteren, zal  de reactie na verloop van tijd verdwijnen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om sieraden met koper een coating van was geven (Renaissance Wax wordt vaak aangeraden en is onder andere verkrijgbaar bij de firma vanKaathoven T&T).